Endüstriyel Psikolog; iş hayatında kurumların, dolayısıyla çalışanların iş yerindeki aidiyet duygusu, iş motivasyonu, kuruma bağlılığı, iletişim becerisini, rol ve sorumluluk ayrıştırmasını inceleyerek, kurum içinde var olan güçlü ve diğer firmalarla karşılaştırıldığında fark yaratan başarılarının yanısıra, kurumda göz ardı edilen ve iş performansını düşüren, işin işleyişini engelleyen her konuyu şayet kurumun insan kaynakları uzmanı tarafından tespit edilmediyse tespit ederek, sorun analizi yaparak, çözüm odaklı hareket eden işyeri psikoloğudur.
Kurumların kendi bünyelerinde iyileştirmeye ve güçlendirmeye öncelik verdikleri değişkenlik gösterebilecek konu başlıkları olabilmektedir. Kurum, hangi sorunun çözülmesine öncelik vermek istiyorsa, belirlenen konu üzerinden, o kurumun yapısına uygun grup psikoterapileri düzenleyerek var olan problemi çözen kişi, işyeri psikoloğu, bir diğer adıyla endüstriyel psikologdur.
Bazen, kurumlar kendi talepleri doğrultusunda, ayrıntılı bir analizle birlikte endüstriyel psikologdan, ihtiyaç olunan konuların belirlenmesini isteyebilmektedir. Bazen de kurumların insan kaynakları departmanı var ise, insan kaynakları tarafından belirlenen başlıklarla ilgili eğitim ya da psikoterapi desteği için kendisinden talep oluşturulan kişidir işyeri psikoloğu.
Gittikçe artan popülasyon, yaşam mücadelesi, istihdam sıkıntısı, ekonomik alanda var olan dengesiz dalgalanmalar, aynı meslek grubuna ait çalışan sayısı, aynı sektörde istihdam yaratan kurum sayısının çeşitlenmesi, hem kurumları hem de çalışanları yükselen bir rekabet ortamına sokmuştur. Kurumlar artık daha az elemanla, daha çok işgücü bekledikleri çalışanlarla ayakta durabilmek adına hareket etmekte, aynı zamanda çalışanlar da, iş yerinde sahip oldukları ünvanın iş tanımı sınırları dışında da pek çok sorumluluk ve işgücüne, geçimlerini sağlayan kaynağı kaybetmemek adına tüm güçleriyle tutunarak iş akışını sağlamaktadırlar.
Diğer taraftan pandemi gibi tüm dünyanın olağanüstü bir şekilde olumsuz etkilenerek, değişim sürecine girmesiyle, insan hayatını korumak adına robotlaşan teknolojiye başvurulmuştur. İnsan emeğinin ve duruşunun yerine teknolojiyi yerleştirmesiyle birlikte, pek çok alışkanlık ve davranış değişmeye başlamıştır. Kurumlar ve çalışanlar hem potansiyellerinin üstünde bir işgücü göstererek varlıklarını sürdürebilme mücadelesinin içindedirler, hem de bütün bu değişimlere adapte olmaya çalışırken düzenlerini koruyabilme mücadelesiyle birlikte büyük bir yarış içinde yerlerini almaktadırlar.
Çağımızın rekabet ortamında, zamanımızın en çok nerede geçtiğinin değerlendirildiği pek çok araştırmada, ortaya çıkan cevap “iş yeri” olmuştur. İş hayatı pek çok insan için rekabetin bol, yarışın sınırsız ve zamanın farkında olmadan akıp gittiği ve kişinin kendini gerçekleştirmek adına varlığını ortaya koyduğu yerdir.
Bu yarış ortamında, rekabet içinde olan çalışanları bir arada toplayan kurum ya da kuruluşlar bünyelerinde çalışanların motivasyonunu ve dolayısıyla performansını yüksek tutmak için bazen bir takım profesyonel yardımlar alırlar. Bazen de, en büyük motivasyonun kişinin işteki başarısını görebilmesi adına, çalışmak olduğunu düşünerek, hiçbir şey yapmazlar.
Bu durum zaman içinde insanın insan olmaktan çıkarak sadece çalışan ve üreten olarak görülmesine neden olduğu için, çalışanların işe bakışında motivasyon düşüklüğü yaratmaya başlar. Bununla birlikte kuruma bağlılık ya da aidiyet duygularında kopmalar oluşur. Böylelikle işyerinde üretimin kalitesinde bir takım düşüşler gözlemlenir, başarı ve verim azalır.
Bu aşamada “acil durum” sinyali vermeye başlayan firmalar, nerde hata yaptıklarını ve nasıl bu hatayı düzeltebileceklerini düşünmeye başlarlar. Bu alanda kendi göremediklerini, profesyonel kimliğiyle görmelerini sağlayacak bir endüstriyel psikologla çalışmaya başlayarak, telafi girişimlerinde bulunurlar.
Her kurumun oluşum nedeni, biçimi, işleyişi; onun yapısını, tarzını ve kişiliğini belirler. Tıpkı her bireyin karakterini oluşturan temel yapı taşları olan anne baba, çocukluk dönemi, gelişimi, geçmiş deneyim, tecrübeleri gibi bütünün, birey üzerindeki etkisi gibi, her kurumun da duruşunu, başarısını ya da başarısızlığını, yaşadığı sorunu, tarzını şekillendiren temel taşlar vardır.
Bütün bu önemli etkileri yok saymadan, hepsinin olumlu ve olumsuz yansımalarını inceleyerek, kurum içinde yaşanan sıkıntıların nedenleriyle bağlantı kurarak çözülmesini sağlamak adına, işyeri psikoloğu ya da bir diğer adıyla endüstriyel psikolog, kurumlara psikolojik danışmanlık hizmeti vermektedir.
Endüstriyel psikolog (işyeri psikoloğu), kendisine başvuran kurumların öncelikli olarak kuruluş tarihi, oluşum nedenleri ve biçimleri, kurumu sembolize eden logo ve anlamı, çalıştıkları sektörde büyüme ya da küçülme dönemleri, aile şirketi olma özellikleri ya da kurumsal yapı biçimleri dahil olmak üzere, kendilerini ifade etme şekillerinden, pazarlama, reklam politikalarına kadar, çalışanların sayısı, demografik özellikleri, dağımları ve iletişim biçimleri de içinde olmak üzere, her türlü ayrıntıyı inceleyerek, var olan problemin nedenini tespit edebilmek adına kurumda zaman geçirerek, kaynak oluşturabilirler.
Bütün bu kaynaklardan elde ettikleri bilgiler ve uyguladıkları testler, sonuçlarıyla birlikte yaptıkları analizi, ilgili birim ya da yöneticilerle paylaşarak, çözüm odaklı bir yol haritası belirlemek adına destek verebilmektedirler.
Bu son derece mükemmeliyetçi ve idealist bir yaklaşımdır. Sanki bireysel olarak içinde bulunduğu sıkıntılı durumun nedenini anlayıp, çözmek ve kontrolü altına almak adına, bireysel psikoterapi ihtiyacı hisseden bireyin, kendini mutsuz eden davranış biçimlerinin kaynağını bulanarak çözmesi ve kendi lehine çözme alışkanlığını edinmesiyle karakterinde pozitif yönde oluşan değişimden sonra, dönemsel olarak karşılaştığı farklı sıkıntılarla birlikte, kendi Klinik Psikoloğundan randevu alarak, bilinçli mükemmeliyetçi hareket etmeye devam etmesi gibidir.
Bir kurumun birlikte çalıştığı ve çalışmaya devam ettiği Endüstriyel Psikologuyla olan ilişkisi de tıpkı bireysel psikoterapi desteğiyle birlikte kurulan güçlü bağda olduğu gibidir. Endüstriyel Psikolog kurumun tüm hikayesini, tarzını, işleyişini ve var olan ya da olabilecek problemlerin oluşma nedenini çok net görüp, analiz edebilen, kuruma çözmesi adına verdiği kurumsal psikoterapi ya da kurumsal eğitim ya da kurumsal psikolojik danışmanlık hizmeti başlığı altına destek veren profesyoneldir.
Endüstriyel Psikoloji (işyeri psikolojisi), zihinsel, niteliksel, niceliksel ya da belli bir iş tanımı sınırları içinde çalışanların yaptığı iş, oluşturduğu emek, parçası olduğu takım çalışmasının içinde, insani olarak oluşan her psikolojik etkileşimin, kuruma karşı olumlu ya da olumsuz etkilerini inceleyen, aynı zamanda içinde istihdam ettikleri kurumun; çalışanlar, yöneticiler, kurum sahibi, kısacası A’dan Z’ye herkesin üzerinde oluşturduğu psikolojik etkileri, bunların işyerine pozitif ya da negatif yönde yansıyan tüm yansımalarını inceleyen bilim dalıdır.
Bu bazen bir,
Her ne kadar çok farklı alanlar gibi gözükse de, bir Kuaför Salonu, Restoran Zinciri, Çağrı Merkezi Çalışanlarının, ya da Spor Takımını oluşturan Oyuncu, Koç, İdari, Teknik Ekip olmak üzere tüm takımı oluşturan kadronun, bir Endüstriyel Psikologla çalışma talebi benzer nedenlerden dolayıdır. Konu başlıkları genelde aynıdır.
Yapılan iş anlaşmasıyla birlikte belirlenen sınırlar içinde, beklenileni iş gücünü karşılamaya çalışırken, kuruma adapte olma sürecinde ya da uzun soluklu çalışmaların yarattığı etkiyle yaşanılan psikolojik kökenli problemlerin konu başlıklarının; ‘aidiyet duygusu, değerlilik duygusu, özel ve değerli hissetme durumu, takım çalışmasına yatkınlık, öfke kontrolü, iletişim becerisi, adalet, sorumluluk bilinci, rol ayrıştırması, profesyonellik, konsantrasyon, güven ya da özgüven ….’ gibi, yapılacak işin performansını etkileyen noktaları Endüstriyel Psikolog (İşyeri Psikoloğu) tarafından tespit edilecek, o kurumun yapısına uygun şekilde çözülür.
Biz ENA Therapia Psikoterapi Merkezi olarak, bizimle çalışmak isteyen her kuruma, takıma ya da Danışmanlık Hizmeti adı altında hizmet almak isteyen her Yöneticiye, kurumun ya da Yöneticinin kendi ihtiyacına uygun, var olan problemin tekrarlanmasını engelleyecek şekilde kurguladığımız ENA OYUNLARI’ından birini de entegre ederek fark yaratan bir destek sağlamaktayız.
Yaptığımız grup terapileri ya da eğitimlerin içine kattığımız ENA Oyunuyla, çalışanların yaşadıkları sorunun tekrarlanmasını engelleyecek ve öğrendiklerini refleks halinde sunabilecekleri bir etkileşim yaratmak adına hizmet vermekteyiz. Amacımız sadece problemlerin oluşum dinamiklerini fark ederek çözmek değil, aynı zamanda tekrarlanmasını engelleyecek potansiyelde başarılı etkiler yaratabilmektir.
Çalışma alanlarımız, eğitim başlıkları, kurguladığımız ENA Oyunlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi ihtiyacınız olursa web sayfamızdan daha ayrıntılı bilgiyi alabilir ya da bizimle görüşerek destek almak isterseniz bizi arayabilirsiniz.
https://www.enatherapia.com/kurumsal-egitimler
https://www.enatherapia.com/kurumsal-calisma-alanlarimiz
Bu hayatta her canlının, her insanın bir diğeriyle karşılaştırıldığında daha zayıf ya da güçlü yönleri vardır. Her kurum, tıpkı her canlının sahip olduğu güçlü yapının etkisiyle varlığının pozitif ve fark yaratan etkisini ortaya koymak adına hareket eder. Güçlü ve fark yaratan yönleriniz pek tabiki çok önemlidir. Fakat zayıf noktalarınızdan biri, zaman içerisinde sizin güçlü ve fark yaratan taraflarınızı yok etmeye başlayabilir.
Bu nedenle, bir Endüstriyel Psikolog ile çalışmak, işyerinizde göz ardı edilmemesi gereken problemleri çözme girişimiyle birlikte sorunsuz bir sistemin parçası olmak, aynı zamanda sahip olduklarınızı kaybetmeden, korumaya devam ederek daha da başarılı olma adına mükemmeliyetçi, idealist bir yaklaşımdır.
Kısacası biz ENA Therapia Psikoterapi Merkezi olarak sizin çalıştığınız alanda fark yaratmanız adına sahip olduğunuz güçlü özelliklerinizdense, onları riske atabilecek zayıf, güçlendirilmesi gereken özelliklerinize odaklanmaktayız. Amacımız gittikçe artan rekabet ortamında başarı çıtanızı zirveye çıkartabilmenizi engellenleri görerek kendi lehinize çevirebilmenize yardımcı olmaktır.