Gittikçe artan insan sayısı ile birlikte, farklı kişiliklere sahip insanlar da artmaktadır. İçinde yetiştiğimiz aile, çocukluk dönemi, çevresel etkenler ve tecrübeler, kişiliğimizi etkileyen çok önemli faktörlerdir. Bu nedenle de, bireye uygulanacak terapi tarzı, kişinin karakterine ve ihtiyacına göre değişkenlik göstermektedir. Kişi, bazen konuşmak istemez ve 'Beni konuşturmadan anla lütfen' der.
Bazen de ne konuşacağını bilmez, bazen toparlayamaz. Burda önemli olan, bireyin değişebilecek aktarım, iletişim ve boşalma ihtiyacını; bazen sanatsal, bazen klinik bilinçaltı çalışmaları ve bazen de oyun terapisiyle keyifli bir şekilde çözebilmek adına fırsat vermektir.
Bazı insanlar yaşı, medeni durumu ve medeni durumunun yarattığı etkilerden dolayı psikoterapi desteği almak ister. Bazı insanlar da, sadece belirli bir problem başlığıyla psikoterapi merkezlerinin kapısını çalar. Çoğu insan, yaşadığı problemle ilgili olarak, kendini belirli bir kategorinin içine koyarak terapi desteği almak istediğini belirtir. Bu durum, bazen çocuk, yetişkin, aile, çift, ilişki ve boşanma terapisi başlığı altında olabilir.
Bazen de bağımlılık, öfke kontrolsüzlüğü, onkoloji, panik atak, regresyon, bilinçaltı çalışmaları gibi, bireysel ihtiyaçla şekillenecek konu başlıklarıyla baş vurmaktadırlar. Önceliki önemli olan, sizin yaşadığınız problemle ilgili olarak yetkin ve doğru olduğunu hissettiğiniz psikologlarla çalışmaya başlamanızdır. Çünkü işini; insana ve mesleğine duyguğu sorumluluk, bereci ve alt yapıyla yapan psikologlar, sizi zaten doğru kulvarda, doğru şekilde, tekrardan tekrarlanmayacak şekilde tedavi edilmenizi sağlarlar.