Öfke Kontrolü ve Yönetimi Terapisi
Kontrol edilemeyen öfke, bizi baştan aşağıya gerdiği gibi son derece negatif bir enerjiyle çevremize ve kendimize bakmamıza neden olur. Negatif bakış açıları da, zincirleme bir şekilde negatif uyaranları görmemize neden olur. Çünkü alıcılarımız güzel ya da iyi olanı değil de, kötü ya da çirkin, eksik olanı görmeye odaklanmıştır.
Öfke, bireyin planları, istek ve gereksinimleri engellendiğinde ve haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşadığı en temel duygulardan biridir. Gündelik yaşamımızda bizi öfkelendiren pek çok şey olur.
…. gibi.
Öfke çok güçlü bir duygudur ve kişi eğer öfkesini kontrol etmekte sıkıntı yaşıyorsa bu durum hem kendisine hem de çevresine oldukça büyük zararlar verir. Her ne kadar kendimizi haklı görsek de, yaşadığımız öfke bize ve çevremizdekilere zarar veriyorsa, burda kontrol edilmesi gereken birşeyler var demektir. Bu denli kontrol edilemeyecek düzeyde varlığını hissettiren öfkenin temeli, bilinçdüzeyinde değil ancak bilinaltı düzeyinin incelenmesiyle açıklanabilmektedir.
Öfke yönetimiyle ilgili sorun yaşayan bireyler genellikle, öfke patlamalarından sonra büyük suçluluk duygusu, utanma hali ve kendinden uzaklaşma, kendini sevmeme gibi kendini, kendi kendine cezalandırma psikolojisine girerler. Kırdığı kalpleri onarmak için telafi girişimlerinde bulunurlar. Fakat bu durum çevresindekiler tarafından “dengesiz kişilik” olarak algılandığı için, öfke yönetimiyle ilgili sorun yaşayan kişinin sağının solunun belli olmayacağı düşüncesiyle, onun yanındayken tedirgin hissetmelerine ve kendilerini korumak için uzak durmalarına neden olur.
Öfke yönetimiyle ilgili sorun yaşayan kişiler genelde çevrelerindekilerden gerekli ve yeterli tepkiyi almadıkları sürece kendilerini haklı görürler. Bu nedenle de değiştirilmesi ya da iyileştirilmesi gereken bir davranış olduğunu düşünmezler. Tepkiler artmaya başlayıp, insanların kendisinden uzaklaşmaya başladığını görünce, hissettiği öfkenin kendisine psikolojik zarar verdiği gibi, fizyolojik zarar da verdiğini görmeye başladığında psikolojik destek alma ihtiyacı hisseder.
EnaTherapia olarak öfke yönetimi sorunuyla ilintili olarak bize başvuran bireylere, çeşitli bilinçaltı uygulamalarıyla, kişiyi bu denli kontrolsuz bırakan öfke hissine götüren kaynaklar tespit edilir. Öfkenin sağlıklı bir şekilde yaşanabilmesi için, doğru kişiye doğru şekilde ve doğru miktarda gösterilmesi gerektiği bilinciyle hareket edilerek, kişinin gerçek anlamda öfkesinin adresine gitmesi için çalışmalar yapılır.
Öfke Kontrolü ya da Öfke Yönetimi Terapisinde, kişiyi sağlıklı düzeyde olması gereken öfke duygusundan arındırmadan, kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde, öfkesini kendi kontrolü altına alıp, doğru şekilde ifade edilmesi hedeflenmektedir.
Öfke çok güçlü bir duygudur ve enerjisi çok yüksektir. EnaTherapia olarak danışanın ihtiyacına göre, haftada bir ya da iki kere yapılan seanslarla ortalama 3 ya da 4 ay içinde tedavi başarıyla sonuçlanmaktadır. Ruh beden ve zihin sağlığının birlikte bir bütün olduğu düşüncesinden yola çıkarak, öfke yönetiminde sorun yaşayan danışanlarımızla, psikoterapi sürecine ek olarak, Uzman Spor Eğitmeni Hakan Demiray eşliğinde, öfkenin dışa vurumu ve sağlıklı çıkarkılıp yok edilmesiyle ilgili spor terapisi desteği de verilmektedir.
Ena Therapia yeniliklerinden, haberlerinden ve hizmetlerinden haberdar olmak için e-bültene üye olun: