Bağımlılıklarımız, hayatımızda var olan bir takım boşlukların, ihtiyacımızı karşıladığını düşündüğümüz 'şeyler' ile, kendi kontrolümüzle doldurulma durumuyla ortaya çıkmaktadır. Onsuz olamama hali, vazgeçememe hali gibi durumlar, bir alışkanlığımızın 'bağımlılık' tanısının içine girmesini sağlayabilecek en önemli noktalardır.
Kişi, hayatının içinde eksikliğini hissettiği bir şeyler yakaladığında, boşluk anında direk o noktayı doldurur. Bu boşluklar bazen sağlıklı şeylerle doldurulur. Bazen de sağlıksız ve bize zarar veren şeylerle.
Özellikle günümüzün teknoloji dünyasında, her şey artık çok fazla internet ve bilgisayar üzerinden seyir etmeye başlamıştır. Kişiler hayatlarında var olan eksik erkek arkadaş, sevgili, eş, baba, anne ya da iş olanaklarını hep internet üzerinden hareket ederek bulmaya başlamıştır. Bazen güzel sonuçlar doğuran bir bağ olsa da internet ve internet aracılığıyla ulaştığımız ve bağımlısı haline geldiğimiz sosyal medya, bazen de yanlış algılamalara ve bağımlısı olduğumuz durumlara bizi getirmektedir.
Kişi, uzundur eksikliğini hissettiği şeyin ya da şeylerin kaynağının internet üzerinden ulaşılabilecek şeyler olduğunu düşündüğü ve hissettiği an itibariyle, zaten 'onsuz' olamamaya başlamaktadır. Tıpkı bir kumar gibi, belki bu sefer olur. 'Şimdi olacak, Bu sefer doğru kişi, doğru insan doğru zaman...' gibi cümlelerle kendine destekleyici cümleler de vererek, gittikçe daha çok internetin ve onun sağladığı kanalların bağımlısı haline gelir.
Her pozitif şey, onun enerjisinin ve benlik algısının yukarı çıkmasına neden olurken, her negatif şey de tam tersi etkiler yaratmaya başlar. Bu durum çok tehlikelidir. Çünkü internet üzerinden aldığı olumlu ve olumsuz tepkiler, onun benlik algısı, saygısı ve davranış kalıplarıyla birlikt eruh halini ciddi anlamda etkiler. Dolayısıyla, bütün kontrolün internet ve onun aracılığıyla ortaya çıkan sosyal medya araçlarında olması, kişinin kendini ve çevresindekilere koşullu bakmasını sağlar.
Bu noktada bağımlılık kendini ciddi anlamda gösterir. Instagram'da beni beğendi, aa o zaman beni beğeniyor... Y ada beni like lamadı, beni sevmiyor... ' gibi anlamsız yorumlarla birlikte, 'acaba nasıl 'like' alabilirim' düşüncesiyle, kişinin istediği kişiden, istediği tepkiyi alabilmesi adına 'tek odak' noktası haline gelir. Kontrol karşı taraftan beklenen 'like' tepkisidir. İstenilen şey olduğunda kişi rahatlar, olmadığında da gerilir... öfkeli biri haline gelir, bazen de yok sayıldığını düşünerek, özgüveninde hasarlar ortaya çıkar.
Bu durumu sağlıklı hale getirebilmenin yolu, gerçek ile gerçek olmayan arasındaki ayrıştırmayı yaparak kişilere, çok fazla etkisi ve kontrolü altında kaldıkları zarar veren şeylerden nasıl kurtulabileceklerini öğretmekten geçmektedir. Öncelikli olarak hayatlarında eksikliğini hissettikleri şeyler neler ise, bunların oluşturabileceği zafiyetler ve zayıflıklar üzerinden çalışmalarımız başlamaktadır. Kişilere, kendi zayıf noktaları ve zafiyetleri net bir şekilde gösterilerek, kendi kontrolleri altına nasıl alabilecekleri öğretildiği an, kişiler artık kendi hayatlarıyla ilgili kontrole kendileri sahiptir demektir.
Biz ENA Therapia Psikoterapi merkezi olarak, öncelikli olarak, kişinin ne kadar zamandan beri bu durumun içinde olduğunu analiz etmekteyiz. Yaptığımız bilinçaltı çalışmalarıyla birlikte, kişinin bu sağlıksız davranışına neden olan konuları tespit ederek çözüm ve tedavi yollarına girmekteyiz.
Öncelikli olarak yaptığımız şey, kişinin 'bağımlılığı'nı tetikleyen noktaları tespit ederek, herhangi bir ilaç alma ve konaklama ihtiyacı hissetmeden, haftada üç yaptığımız terapi görüşmeleriyle internet bağımlılığıyla, terapinin yerini değiştirmek. Zarar veren şey ile yarar sağlayan 'iyileştiren' şey yer değiştirerek tedavi başladığında, kişi otomatikman 'internet'e bakış açısını değiştirmektedir.
İlk ay haftada üç yaptığımız görüşmelerden sonra, ikinci ay itibariyle, internet bağımlılığını hissetmesine neden olan korkuları ve kaçma davranışını tetikleyen konuları da tespit ettikten sonra, kişinin tekrar internet bağımlısı olmasını engelleyebilmek adına, bastırılmış korkuları ve kaçmak istenilen noktaları çözmeye başlıyoruz. Çözüldükçe, kişi kendi hayatını kendi kontrolü altına almaya başlıyor.
Bu nokta, hele bir de herhangi bir ilaç desteği ve konaklama ihtiyacı hissettirmeden yapıldığında, kişi kendine olan güvenini tekrardan kazanmaya başlıyor. Kontrolü tekrardan eline almaya başladığı an, onun %70 iyileşmeye başladığı an, olmaktadır. Bu durum çok kıymetlidir ve daha da güçlenerek köklenmesi adına üçüncü ayımızda denetleme kısmına geçilmektedir.