Kurumsal Hayat ve Endüstriyel Psikolog
İnsanlar yanlış yapabilirler, yalnız büyük insanlar yanlışlarını anlarlar. F.Von KOTZEBUE
Güçlü yönleriniz hiç umurumuzda değil. Bize güçsüz yönleriniz lazım. Çünkü güçlü ve lider bir kurumu, diğer büyük kurumlar karşısında eşit hale getirebilecek tek kör nokta; zayıf ve güçsüz yönlerine yapılabilecek, beklenmedik bir saldırıdır.
Yanlışlarınızı görüp ortadan kaldırmak, güçlü yönlerinizi daha güçlü hale getirirken, zayıf yönlerinizin farkına varıp, daha da güçlendiğiniz bir rekabet ortamında, zafer bayrağını elinizde sürekli tutmaya ne dersiniz?
Hayatta mükemmel insan diye bir şey yoktur. Her insanın güçlü, zengin ve başarılı yönleri olduğu gibi zayıf ve güçsüz yönleri de vardır. Aynısını işyerini oluşturup kuran, yöneten, meydana getirenler için de söyleyebiliriz.
İş yerinde temel hedef; rakiplerin karşısında daha güçlü, daha başarılı ve orijinal bir renk yaratarak, diğerlerinin önüne geçip, 'rekabet' denilen yarıştan galip çıkabilmektir.
Gittikçe kulvar sayısının arttığı bu yarış ortamında, daha güçlü, daha başarılı ve daha önde yerinizi almak istiyorsanız, her şeyden önce güçlü yönlerinizi daha da güçlendirmenizin yanı sıra, güçsüz yönlerinizi fark edip güçlendirebilmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde mükemmele yakın bir oluşumla aynı paralellikte gelecek bir başarıya adım atabilir, galibiyet bayrağını elinizde taşıyabilirsiniz.
İnsan beyni, ruhu ve kapasitesi öyle uçsuz, bucaksız, sınırsız bir güce sahiptir ki, o kapasiteyi ortaya çıkartacak çalışmayı yaptıktan sonra o kişiyi, kurumu durdurabilmeniz mümkün değildir. İşte bu uçsuz bucaksız başarıyı ortaya çıkartabilmenin yolu, öncelikli olarak bu başarıya giden yolu tıkayan engelleri keşfetmek ve ortadan kaldırabilmekten geçmektedir.
Bu noktada sizi bu zafere götürecek en temel prensip; 'Hayatta her şeyi sizin bilemeyebileceğiniz gerçeğinden yola çıkarak, bu konuda profesyonel destek veren adresin; Endüstriyel Psikolog olduğunu keşfetmenizden geçer.
Endüstriyel Psikolog Kimdir?
Endüstriyel Psikologlar, psikoloji lisans eğitimi tamamladıktan sonra, endüstriyel alanda yüksek lisans eğitimini de alarak, 'iş yeri psikoloğu' unvanıyla, kurumlara, ihtiyaçlarına uygun desteği veren, uzman psikologlardır. İş yerinde var olan sorunları tespit ederek, bu sorunların nerde oluştuğunu ve nasıl ortadan kaldırılabileceğiyle ilgili analiz yapıp, sonuçları kurumun (iş yerinin) lehine çevirebilmek adına çalışmalarda bulunan, iş yeri psikologlarıdır.
Endüstriyel Psikolog, işyerinde var olduğu söylenilen sorunları gözlemlemek adına önce yerinde tespit ve analiz yapmak için bir süre kurum içinde “hayalet” kimliğiyle dolaşır. Kurum içinde yöneticiler, çalışanlar dahil olmak üzere herkesle bir takım görüşmeler yaparak işyeri profilini genel hatlarıyla çizer. Sonrasında alt üst ilişkileri üzerine, ilişki dinamiğini çözebilmek adına çalışmalarda bulunur.
Endüstriyel Psikolog, kurum içerisinde geçirdiği süre zarfında, iş yerinde var olan problemleri hissetmeye ve algılamaya çalışırken, var olan sorunlar kendilerini çok net bir şekilde göstermeye başlar. Fakat burada önemli olan nokta, psikoloğun bireysel farkındalığı değildir. Kurum sahibi ve çalışanlarının daha önceden fark edemedikleri bir takım sorunları fark ederek görmeye başlamaları ve aynı zamanda daha önce bu kadar çıplak ve net kendini gösteren bu sorunu, nasıl göremediklerini anlayabilmeleriyle, başlar.
Bir şeyleri fark ettikten sonra, kontrol altına alarak, kurumun lehine çevirebilmek her zaman kolaydır. Yeter ki yanlışlıkları görebilmek için her türlü olumlu ve olumsuz eleştiriye işyeri sahibi ve çalışanları olarak açık olabilin.
Çağımızın rekabet ortamında, zamanımızın en çok nerede geçtiğinin değerlendirildiği pek çok araştırmada, ortaya çıkan cevap “iş yeri” olmuştur. İş hayatı pek çok insan için rekabetinin bol, yarışın sınırsız ve zamanın farkında olmadan akıp gittiği bir yer olarak değerlendirilmektedir.
Bu yarış ortamında, rekabet içinde olan çalışanları bir arada toplayan kurum, ya da kuruluşlar bünyelerinde çalışanların motivasyonunu ve dolayısıyla performansını yüksek tutmak için bazen bir takım profesyonellerden yardım alırlar. Bazen de, kurum; 'İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, 'bir iş'e sahip olmak dahi, çalışan için çok büyük motivasyon kaynağı olmalıdır.' düşüncesiyle, değerlendirerek, hiçbir müdahalede bulunmazlar.
Bu durum, zaman içinde insanın, insan olmaktan çıkarak, sadece 'çalışan ve üreten' olarak görülmesine neden olduğu için, çalışanda, işe bakış noktasında motivasyon düşüklüğü yaratmaya başlar. Bununla birlikte, kuruma bağlılık, ya da aidiyet duygularında düşüşler oluşur. Böylelikle işyerinde üretim kalitesinde bir takım inişler oluşmaya başlar. Böylelikle, başarı ve verim azalır.
Bu aşamada “acil durum” sinyali vermeye başlayan firmalar, nerde hata yaptıklarını ve nasıl bu hatayı düzeltebileceklerini düşünmeye başlarlar. Bu alanda kendi göremediklerini, profesyonel kimliğiyle görmelerini sağlayacak bir endüstriyel psikologla çalışmaya başlayarak, telafi girişimlerinde bulunurlar. İşte bu nokta, kurumların Endüstriyel Psikolog desteğiyle, 'suni teneffüs' yoluyla tekrardan nefes almaya başlayarak, kurumlarını kurtarmaya başladıkları andır.
Siz de, eksik, zayıf ve güçsüz yönlerinizi fark ederek, daha da güçlü, daha da eksiksiz ve sağlam bir kurum haline gelmek isterseniz, ENA Therapia Psikoterapi Merkezi olarak, spor, restoran, güzellik salonu, otel, 'kurumsal gelişim' adı altında, kurumsal varlıklarını sürdürmek isteyen tüm kurumlara, iş yeri psikologluğu unvanımızla hizmet vermekteyiz.
Verdiğimiz kurumsal eğitim başlıklarını ve içeriklerine bir göz atmak isterseniz, https://www.enatherapia.com/kurumsal-egitimler linkimizden ayrıntılı olarak bilgilerimize ulaşabilirsiniz. Hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla;
ENA Therapia Psikoterapi Merkezi